1. Početna
  2. /
  3. Ishrana pasa
  4. /
  5. Šta psi sme...

Šta psi smeju, a šta ne smeju da jedu – spisak namirnica

hrana za pse
Sadržaj teksta

Hrana za pse je osnova zdravlja svakog psa. Danas u ponudi možete naći različite vrste hrane koje su prilagođene svim rasama pasa. Prilikom odabira odgovarajuće hrane za psa, važno je imati na umu da se ne hrane svi psi isto.

Recimo, veliki pas, poput engleskog hrta zahteva drugačiju način ishrane u odnosu na pomeranca. Osim toga, treba znati šta psi smeju, a šta ne smeju da jedu. U nastavku teksta čeka vas lista dozvoljenih i zabranjenih namirnica za pse. Takođe, videćete šta njihova hrana treba da sadrži i u kojoj meri.

Hrana za pse – šta psi smeju da jedu?

Hrana za pse treba da bude pažljivo odabrana kako bi osigurali da vaš ljubimac dobija sve potrebne hranljive sastojke. Evo lista namirnica koje su sigurne za pse:

1. Meso: Meso je osnovni deo ishrane pasa. Sirovo ili kuvano pileće, ćureće, juneće i goveđe meso su odlični izvori proteina.
2. Riba: Losos i tuna su dobre opcije zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina koje su korisne za kožu i krzno.
3. Povrće: Kuvano povrće kao što su šargarepa, tikvice i slatki krompir je dobro za pse. Povrće treba da bude dobro skuvano kako bi bilo lakše za varenje.
4. Integralne žitarice: Ovas i smeđi pirinač su dobar izvor vlakana.
5. Voće: Jabuke i kruške, bez koštica i semena, mogu biti uključene u ishranu pasa.
6. Mlečni proizvodi: Ova vrsta namirnica jeste dozvoljena, ali ključna je umerenost. To se pogotovu odnosi na mleko i jake sireve, poput fete. Na sladoled zaboravite.
7. Hleb: Isto je važna umerenost i da ne sadrži neke dodatne začine, poput suvog grožđa.

Hrana za pse – šta psi ne smeju da jedu?

Neki sastojci mogu biti štetni ili čak toksični za pse. Evo nekoliko namirnica koje treba izbegavati:

1. Čokolada: Čokolada može biti vrlo otrovna za pse, zbog teobromina koji se u njoj nalazi. Ovo važi za svaku vrstu čokolade.
2. Grožđe i suve šljive: Ove voćke mogu izazvati ozbiljne probleme s bubrezima kod pasa.
3. Luk i beli luk: Ovi sastojci mogu uzrokovati anemiju kod pasa.
4. Avokado: Avokado sadrži persin, što može biti toksično za pse.
5. Slane grickalice: Visok procenat soli može izazvati probleme s krvnim pritiskom, bubrezima i sl. U ovu grupu spadaju i slane perece, pomfrit, čak i kiseli krastavci.

Tabela količine hrane za pse

Kalorijske potrebe psaPotreban dnevni unos
5kg13kg22kg30kg40kg
Štenci (rase srednje veličine)990
Manje aktivni psi29667498912721540
Aktivni psi404922135317402100
Trudne ženke5181274194025703170
Mladi aktivni psi436993145118762264
Stariji aktivni psi327745109314071700

Granule za pse

Granule za pse su praktična opcija za ishranu vašeg ljubimca. Ova vrsta hrane za pse je pažljivo formulisana kako bi osigurala sve potrebne hranljive sastojke, uključujući proteine, ugljene hidrate, vitamine i minerale. Osim toga, granule za pse često su lakše za skladištenje i doziranje od svežih namirnica.

Meso za pse

Psi mogu jesti različite vrste mesa, uključujući piletinu, ćuretinu, jagnjetinu i govedinu. Važno je da se meso kuva ili priprema bez dodataka soli, začina ili bilo kakvih štetnih sastojaka. Takođe, važno je da se uklone sve kosti koje mogu predstavljati opasnost za vašeg psa.

Najbolja hrana za pse

Najbolja hrana za pse zavisi od specifičnih potreba vašeg ljubimca. Ovo uključuje starost, veličinu, aktivnost i eventualne zdravstvene probleme.

Idealno je konsultovati veterinara kako biste dobili preporuke za ishranu vašeg psa. U mnogim slučajevima, kombinacija kvalitetnih granula i svežih namirnica može pružiti sve što vaš pas treba za zdrav i sretan život.

Ovo su osnovne smernice za ishranu pasa, ali svakako se konsultujte sa veterinarom kako biste dobili najbolje savete prilagođene potrebama vašeg psa. Važno je da pažljivo pratite ishranu svog ljubimca kako biste osigurali njegovo zdravlje i dobrobit.

Foto:Shutterstock