1. Početna
  2. /
  3. Ishrana pasa
  4. /
  5. Saveti kako ...

Saveti kako da odaberete najbolje granule za svog psa

granule za pse
Sadržaj teksta

Ishrana pasa jedan je od preduslova za vaš pas bude zdrav. Danas se mnogi vlasnici pasa okreću raznim granulama, jer putem njih svom psu omogućavaju uravnotežen unos svih hranljivih materija.

Naravno, granule za pse se razlikuju po mnogo čemu. Znate i sami da postoje različite rase pasa, a shodno tome i vrste granula. Nije isto kako ćete hraniti francuskog buldoga ili engleskog hrta. Veličina, uzrast i fizička aktivnost su smernice kojima treba da se vodite kada kupujete granule za pse.

U nastavku teksta detaljno ćemo pojasniti kako da odaberete najbolje granule za svog psa.

Granule za pse – uzrast

Najpre treba da vidite koliko je vaš pas star. Svaki pas tokom svog razvoja ima različite potrebe.

Granule za štene

Štencima je neophodno znatno više proteina i kalorija nego odraslim psima.

Čvrsta hrana preporučuje se od 3. do 8. nedelje. Do treće ili četvrte nedelje štene sisa, a tek potom prelazi na hranu za pse. U ovom periodu njima se razvijaju i rastu zubi, kao i drugi delovi tela. Osim toga, štenci traže više vode, aminokiselina i raznih minerala koji doprinose pravilnom razvoju kostiju.

Granule za odrasle pse

Čim štene zakorači u svet odraslih smanjuje se unos proteina i kalorija. Ako nastavite s istom količinom hrane, najverovatnije ćete doprineti gojaznosti. To može biti uzrok nekih drugih bolesti, poput dijabetesa ili problema sa srcem.

Prilikom kupovine granula uvek gledajte preporuke proizvođača. Takođe, veterinar će vam dati savet o broju obroka i količini tokom dana. Važno je da hrana sadrži kalcijuma, vitamina, masnih kiselina i sl.

Granule za starije pse

Kako pas stari, tako se i menjaju njegove potrebe za hranom. Starenje sa sobom donosi određene poteškoće kod vašeg ljubimca, kao što su inkontinencija ili artritis. Neretko se dešava gubitak sluha i vida.
Zbog svega pomenutog treba pažljivo birati granule za starije pse. Preporuka je da hrana bude bogata vlaknima, proteinima i masnim kiselinama, ali s manje kalorija.

Pogotovu se ističe značaj vlakana u ishrani koja utiču na zdravlje bubrega, creva i metabolizma.

Najbolji savet je da se posavetujete sa veterinarom, jer nije dovoljno samo pratiti uputstvo na pakovanju. Može se dogoditi da vaš pas ima neku bolest, što znači da se ishrana mora tome prilagoditi.

Granule za pse prema rasi i veličini

Ovo je drugi faktor koji morate uzeti u obzir kada kupujete granule za psa. Zašto je to tako, saznajte u nastavku teksta.

Granule se male pse

Uglavnom su manje i prilagođenje konstituciji manjih pasa. Najbolje granule sadrže veliki procenat proteina, masnih kiselina i ugljenih hidrata.

Granule za velike pse

Granule se veće i podstiču pse da žvaću, a ne da samo progutaj. Imaju manji procenat masti i proteina, jer se time drži pod kontrolom težina i sprečava gojaznost. Upravo to smanjuje opterećenje na zglobove psa, jer sadrže glukozamin koji štiti zglobove.

Naravno, imajte na umu i da je neophodno fizička aktivnost kako biste sprečili gojaznost. U kojoj meri zavisi isključivo od rase pasa.

Granule za pse prema fizičkoj aktivnosti

Ove granule namenjen su za pse koji su veoma fizički aktivni ili učestvuju na takmičenjima. Uglavnom sadrže hranljive materije služe da obnove utrošenu energiju, a pritom ne utiču na fizički izgled i gojaznost.

Šta sve treba da sadrže kvalitetne granule za pse?

Pošto smo objasnili na šta sve treba da obratite pažnju prilikom kupovine granula za pse, osvrnućemo se i na njihov sastav. Ako tražite najbolje granule za pse, one moraju da sadrže sledeće:

  • Masti – štite unutrašnje organe i doprinose zdravijem nervnom sistemu.
  • Voda – bez vode pas ne može da funkcioniše. Granule sadrže od 3% do 11% vode.
  • Proteini – daju energiju telu i obezbeđuju pravilan razvoj noktiju, kostiju i mišića.
  • Ugljeni hidrati – glavni izvor glukoze (energije)
  • Vitamini – važni za pravilan rast i razvoj psa. Jačaju kosti, imuni sistem i sl.
  • Minerali – utiču na protok kiseonika, razvoj hrskavice i funkcionisanje mišića.

 

Kao što možete da pročitate, nije komplikovano odabrati granule za pse. Važno je da pratite smernice, a u slučaju da imate nedoumice da se obratite veterinaru. Danas u ponudi imate pregršt granula, tako da ćete bez problema naći odgovarajuće.

Foto:Shutterstock