1. Početna
  2. /
  3. Ishrana pasa
  4. /
  5. Česti alerg...

Česti alergeni u hrani za pse: Kako da ih prepoznate i izbegnete?

alergeni u hrani za pse
Sadržaj teksta

Ono što mnogi vlasnici ne znaju je da neki sastojci, često prisutni u hrani za pse, mogu izazvati alergijske reakcije kod njihovih pasa. Prepoznavanje i izbegavanje ovih uobičajenih alergena je značajno radi očuvanja zdravlja vašeg psa. U daljem tekstu pozabavićemo se nekim od najčešćih alergena u hrani za pse i pružiti uvid o tome kako da ih prepoznate.

Razumevanje alergija kod pasa

Pre nego što detaljnije proučimo specifične alergene, važno je razumeti alergije kod pasa. Psi, kao i ljudi, mogu razviti alergije na određene supstance koje se mogu manifestovati na različite načine.

Česti simptomi alergija na hranu kod pasa uključuju svrab, gastrointestinalne smetnje, infekcije ušiju, pa čak i hroničnu dijareju. Identifikacija osnovnog uzroka ovih simptoma je početni korak u rešavanju alergija vašeg psa.

Uobičajni alergeni na koje treba obratiti pažnju

Žitarice

Jedan od glavnih uzroka za alergije kod pasa su žitarice, posebno pšenica, kukuruz i soja. Ovi sastojci često se koriste kao dopuna i mogu izazvati alergijske reakcije kod osetljivih rasa pasa. Odabir hrane bez žitarica ili sa ograničenim količinom može doprineti sprečavanju alergijskih reakcija.

Proteini iz mesa

Verovatno ste se iznenadili, zar ne? Proteini ponekad mogu izazvati alergije. Meso poput govedine i jagnjetine mogu izazvati reakcije kod određenih pasa.

Mlečni proizvodi

Iako mnogi psi vole mlečne proizvode, neki su intolerantni na laktozu, što dovodi do problema sa varenjem. Obratite pažnju na sastojke poput mleka i sira u hrani, takođe poslasticama za pse. Ako primetite naznake intolerancije na laktozu, postoje alternative bez mlečnih proizvoda.

Veštački dodaci

Veštačke boje, arome i konzervansi nisu samo nepotrebni, već mogu biti problematični za pse. Odaberite hranu za pse sa prirodnim i kvalitetnim sastojcima kako biste smanjili rizik od alergijskih reakcija.

Kako prepoznati alergene u hrani za pse?

Liste sastojaka

Uvek pažljivo pročitajte listu sastojaka na pakovanju hrane za pse. Tražite prepoznatljive i prirodne sastojke. Ako naiđete na nepoznate ili veštačke supstance, tražite dalje.

Pažljivo isprobavanje

Ako sumnjate da je vaš pas ima alergijčan na neku hranu, isprobajte drugu koja sadrži proteine i ugljene hidrate. Posmatrajte da li je došlo do poboljšanja ili pogoršanja simptoma. Ovo može pomoći u identifikaciji specifičnog alergena.

Konsultacije sa veterinarom

Ako niste sigurni u vezi sa ishranom vašeg psa ili sumnjate na alergije, konsultujte se sa veterinarom. Oni mogu pružiti savete, sprovesti testove na alergije i preporučiti odgovarajuće hipoalergenske dijete.

Odabir hrane za psa

Istraživanje brendova

Nisu svi brendovi isti. Uvek birajte renomirane prozvođače koji stavljaju akcenat na kvalitetne sastojke i poštuju stroge standarde proizvodnje.

Prilagođavanje ishrane

Svaki pas je jedinstven, a njihove nutritivne potrebe mogu varirati. Razmotrite konsultaciju sa veterinarom kako biste napravili prilagođen plan ishrane koji zadovoljava specifične potrebe vašeg psa. Svest o uobičajenim alergenima u hrani za pse od suštinskog je značaja za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca.

Dodatni saveti za svaki dan

  • Postepeno uvođenje nove hrane: Kada menjate ishranu svog psa, radite to postepeno kako biste izbegli probleme s varenjem. Uvođenjem novih sastojaka tokom nekoliko dana omogućava organizmu psa da se prilagodi promenama.
  • Praćenje reakcija: Budite pažljivi i pratite reakcije vašeg psa na hranu. Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju, koži ili probavnom sistemu, odmah se konsultujte sa veterinarom.
  • Održavanje uravnotežene ishrane: Pored izbegavanja alergena, važno je održavati uravnoteženu ishranu koja zadovoljava sve nutritivne potrebe vašeg psa. Obratite pažnju na sastav hranljivih materija u hrani koju birate

 

Prepoznavanje i izbegavanje uobičajenih alergena u hrani za pse ključno je za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca. Uz pravilnu ishranu, možete biti sigurni da mu obezbeđujete najbolje što možete svom psu.

Foto:Shutterstock