1. Početna
  2. /
  3. Ishrana pasa
  4. /
  5. Super hrana ...

Super hrana za pse – prirodnim namirnicama do boljeg zdravlja

Namirnice za pse
Sadržaj teksta

Kao odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, stalno tražimo načine da poboljšamo zdravlje naših pasa. Jedan dobar pristup je putem njihove ishrane. Baš kao što postoje namirnice koje su pogodne za ljude, tako i određene namirnice bogate hranljivim sastojcima mogu značajno poboljšati zdravlje pasa.

Pred vama je lista super-kvalitetnih namirnica koju možete da uvrstite u ishranu svog ljubimca.

1. Borovnice

Ove male, ukusne bobice bogate su antioksidansima, uključujući vitamine C i K. Borovnice podržavaju kognitivne funkcije i odlične su za imunološki sistem psa. Možete dodati šaku svežih ili zamrznutih borovnica u obroke vašeg psa ili ih ponuditi kao ukusnu grickalicu.

2. Losos

Bogat omega-3 masnim kiselinama, losos je fantastična superhrana za održavanje zdrave dlake i kože pasa. Ove esencijalne masne kiseline takođe pomažu zdravlju zglobova i mogu smanjiti upale. Uključite kuvani, bez kostiju losos u ishranu vašeg psa kako biste iskoristili njegove hranljive prednosti.

3. Batat

Izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala, batat je blag za stomak pasa i doprinosi zdravlju digestivnog sistema. Pecite ili kuvajte batate, zatim ih izgnječite ili isecite na kocke za ukusan i hranljiv dodatak obrocima vašeg psa.

4. Bundeva

Bundeva je svestrana hrana koja podržava zdravlje digestivnog sistema pasa. Bogata vlaknima i esencijalnim hranljivim sastojcima, može pomoći u regulisanju crevnih pokreta. Uključite običnu, konzerviranu bundevu (ne fil za pitu od bundeve) u ishranu vašeg psa za ukusan i zdrav obrok.

5. Kelj

Ova lisnata zelena hrana je bomba za pse. Bogata vitaminima A, C i K, kao i kalcijumom, kelj doprinosi zdravlju kostiju i jača imunološki sistem. Obavezno iseckajte ili kratko prokuvajte kelj pre dodavanja u obroke psa kako biste olakšali varenje.

6. Kokosovo ulje

Izvor zdravih masti, kokosovo ulje može poboljšati sjaj dlake, zdravlje kože i povećati energiju psa. Počnite s malim količinama, postepeno povećavajući kako bi se pas prilagodio. Možete ga mešati sa hranom ili ponuditi zasebno.

7. Kurkuma

Poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, kurkuma može biti korisna za pse koji imaju probleme sa zglobovima. Dodajte prstohvat kurkume u obroke vašeg psa ili razgovarajte sa veterinarom o opciji dodataka kurkume. Bićete i sami iznenađeni kakve sve prednosti donosi kurkuma.

8. Šargarepe

Hrskave i nisko kalorične, šargarepe su odlične za očuvanje oralnog zdravlja pasa. Takođe pružaju vitamine i beta-karoten, podržavajući zdravlje očiju. Poslužite šargarepe u malim zalogajima kao zdravu poslasticu, a možete ih dodavati u svakodnevni obrok.

9. Kinoa

Protein koji je alternativa žitaricama, kinoa je hrana sa esencijalnim aminokiselinama. Odličan je izbor za pse koji su osetljivi na žitarice. Kuvanu kinou možete mešati sa redovnom hranom kako biste dodali nutritivnu vrednost obroku.

Uvođenjem ovih prirodnih i kvalitetnih namirnica u ishranu vašeg psa možete doprineti njihovom zdravlju. Najvažnije je, da se konsultujete sa veterinarom pre nego što napravite značajne promene u ishrani vašeg ljubimca, posebno ako ima postojeće zdravstvene probleme ili ograničenja u ishrani.

Zapamtite, umerenost je ključ, a uravnotežena ishrana prilagođena specifičnim potrebama vašeg psa doprineće njegovom zdravlju i vitalnosti.

Foto:Shutterstock