1. Početna
 2. /
 3. Rase pasa
 4. /
 5. Bišon ̵...

Bišon – karakter, zdravlje i cena

bison
Sadržaj teksta

Jedna od najčešćih rasa pasa za koje se ljudi odlučuju kada žele ljubimca je nesumnjivo bišon. Zbog svoje naravi i karakteristika smatra se najpopularnijom rasom širom sveta.

Bišon – poreklo

Njegovo poreklo vezuje se za Francusku i Španiju. Tokom srednjeg veka se javlja po prvi put, a uglavnom u društvu aristokratije. Podaci ukazuju da potiču sa Tenerifa, ali vremenom su se širili Evropom i stigli do Francuske, a tamo je psa momentalno prihvatila aristokratija.

Bišon – slike

bison bison

Bišon – izgled i narav

Kovrdžavi bišon je omanji pas, a njegova težina iznosi od 3 do 5.5 kilograma, a visok je između 23-28 centimetara.

Bišoni privlače pažnju svojom dlakom koja je gusta i kovrdžava, a time se odvajaju od drugih rasa pasa. Ovi psi su veoma društveni i prijateljski nastrojeni, kako prema ljudima, tako i drugim psima. Idealan su izbor za ljude koji žive u stanu i imaju porodicu.

Bišoni spadaju među inteligentne pse i brzo uče. S druge strane, umeju biti svojeglavi, naročito prilikom dresure. Zato je važno da psa pravilno socijalizujete i dresirate. Osim toga, vole da provide vreme s decom.

Iako mala rasa pasa, bišoni su zaštitnički nastrojeni. Glasni su kada uvide opasnost ili pretnju.

Bišon – ishrana

Manji psi zahtevaju poseban način ishrane i odabir granula. To je zbog njihovog metabolizma i brzom trošenju energije. Kod manjih rasa često je potrebno da dobijaju više obroka u danu, ali količina je manja.

Uvek se vodite preporukama veterinara i proizvođača kako biste bili sigurni da vaš pas dobija kvalitetnu hranu i sve potrebe hranljive sastojke.

Količina hrana zavisi od uzrasta, rase psa, zdravlja i fizičkih aktivnosti. Previše hrane dovodi do gojaznosti psa, što može biti uzrok raznih zdravstvenih problema.

Bišon – nega i održavanje dlake

Zbog svoje specifične dlake, bišoni zahtevaju čestu negu i četkanje.

Redovnim četkanjem sprečavate da se dlaka zapetlja, a time je održavate zdravom i čistom. Savetuje se da se ovi psi četkaju par puta nedeljno.

Za razliku od drugih pasa, bišoni se kupaju znatno češće. Koristite isključivo šampone za pse, jer tako nećete izazvati iritaciju kože. Pošto okupate psa, vodite računa o sušenju dlake. Postoje razni proizvodi koji će vam pomoći u tome.

Bišon – zdravlje i bolesti

Bišoni su zdravi psi, a najčešći zdravstveni problemi s kojim sa suočavaju su:

 • displazija kukova
 • oči
 • alergija
 • kožna oboljenja
 • srčani problemi

 

Redovnom negom i posetama veterinaru, možete mnoge stvari sprečiti i umanjiti rizik od pojave problema.

Bišon – za i protiv

Prednosti:

 • pogodni za život u stanu
 • prijateljski nastrojeni
 • odlični sa decom
 • pametni psiž

 

Mane:

 • zahtevna nega dlake
 • Velika zavisnost od vlasnika

Bišon – prodaja i cena

U Srbiji cena bišona je od 50 do 150 evra. Kao i kod drugih rasa, cena se formira na osnovu pedigrea, uzgajivačnice i sl. Znate i sami da je prilikom kupovine najbitnije dobro se raspitati o svim uzgajivačnicama i njihovom načinu rada. Uvek pripremiti pitanja, a tražite i savete od drugih vlasnika.

Od raznih rasa pasa, bišona mnogi stavljaju na prvo mesto za ljubimca. To nije slučajno. Kovrdžavi bišoni spada u idealne rase pasa za stan i porodicu. Nećete pogrešiti ako se odlučite za ovog psa.

Foto:Shutterstock