1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Doberman: Ka...

Doberman: Karakter, cena i nega

Doberman
Sadržaj teksta

Za neke pse mnogi misle da nisu pogodni i deluju zastrašujuće, ali to je daleko od istine. Jedna od takvih rasa je doberman. Pas koji svojom pojavom oduševljava i privlači pažnju gde god da se pojavi.

Kako postoje razne predrasude ka ovoj rasi pasa, mi smo rešili da ih odagnamo i pokažemo kakav je zaista doberman. U daljem tekstu pojasnićemo njihov karakter i temperament, zašto su odlični psi za porodicu i kako se kreće cena za štene dobermana.

Poreklo dobermana

Doberman je rasa pasa koja potiče iz Nemačke. Ime je dobila po Karl Fridrih Luis Dobermanu, nemačkom porezniku koji je želeo da razvije svestranog psa za zaštitu i pratnju.

Doberman se prvi put uzgajao u 19. veku i rezultat je ukrštanja različitih pasa, uključujući nemačkog pinčera i rotvajlera. Doberman kakvog danas viđamo prvi put se pojavio 1876.

Izgled dobermana

Dobermani su srednje veliki psi s izrazito mišićavim telom. Mužjaci obično dostižu visinu od 68 do 72 centimetara i težinu između 40 i 45 kilograma, dok ženke obično su nešto manje, s visinom od 63 do 68 centimetara i težinom između 32 i 35 kilograma.

Njihova glava je dobro oblikovana, sa snažnom njuškom i čeljustima. Oči su obično tamno smeđe, ovalnog oblika, a uši su postavljene visoko i često su uspravne.

Dlaka dobermana je kratka, gusta i glatka, obično crna ili smeđa sa karakterističnim crnim maskama na licu. Postoji i varijacija sa plavom dlakom, koja se takođe smatra prihvatljivom u standardima rase.

Njihov rep je obično kratko i prirodno šiljast, dok su noge ravne i snažne. Dobermani imaju izražene mišiće i proporcionalno građeno telo koje ih čini atletskim psima.

S obzirom na svoj impresivan izgled i atletsku građu, dobermani često privlače pažnju svojim jedinstvenim i elegantnim izgledom.

Zdravlje i nega dobermana

Dobermani su generalno zdravi psi, ali kao i svaka rasa, podložni su određenim zdravstvenim problemima. Najčešći problemi sa kojima se susreću uključuju displaziju kukova, von Villebrandovu bolest (genetski poremećaj koagulacije krvi) i probleme sa srcem.

Redovne posete veterinaru i praćenje zdravlja su ključni za zdravog psa. Za ove pse važno je četkanje njihove kratke i guste dlake, kao i kupanje po potrebi. Takođe je važno pružiti im dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije.

Doberman ishrana

Ishrana dobermana je od suštinskog značaja za njihovo zdravlje. Preporučuje se kvalitetna hrana koja je bogata proteinima i balansirana kako bi zadovoljila njihove nutritivne potrebe.

Važno je kontrolisati količinu hrane kako bi se izbegla prekomerna težina, koja može povećati rizik od zdravstvenih problema. Savet je da mu se daje od 2 do 3 šolje veoma kvalitetna suve hrane. Doberman je takva rasa da se lako može uočiti višak kilograma.

Karakter i temperament

Dobermani su poznati po svom samopouzdanju i inteligenciji. Oni su odani i zaštitni prema svojim vlasnicima, čineći ih izuzetnim psima čuvarima. Takođe su veoma energični i vole fizičku aktivnost. Ovo su psi mogu biti veoma poslušni ako su pravilno dresirani i socijalizovani.

Važno je da počnete sa socijalizacijom dok je još štene, samo tako ćete uspeti da od dobermana napravite fantastičnog psa. Iznenadićete se koliko brzo uče i kako njihove radne karakteristike brzo izlaze na površinu.

Osim toga, doberman nije agresivan pas bez razloga. Oni reaguju samo ako pomisle da je njihov vlasnik ili porodica ugrožena.

Odnos dobermana sa decom

Dobermani često imaju veoma dobar odnos sa decom. Njihova zaštitnička priroda može ih učiniti odličnim porodičnim ljubimcima. Međutim, kao i kod svih pasa, važno je da se deca nauče kako pravilno da se ponašaju oko psa i da se nadgledaju tokom interakcija.

Doberman štenci cena

Cena šteneta dobermana može značajno varirati u zavisnosti od mnogo faktora, uključujući genetiku, poreklo i reputaciju uzgajivača. Kod nas cena kreće između 300 i 800 evra. Važno je da se obrati pažnja na renomirane uzgajivače kako biste bili sigurni da kupujte pravog dobermana i socijalizovano štene.

Doberman je impresivna rasa koja zahteva posvećenost i pažnju, ali sa odgovarajućom negom i obukom, mogu postati divni članovi porodice sa svojim jedinstvenim karakterom i temperamentom.

Foto:Shutterstock