1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Bulmastif &#...

Bulmastif – karakteristike, nega i cena

Bulmastif
Sadržaj teksta

Ako tragate za pasminom koja je izvrstan pas čuvar, onda bi vaš izbor trebalo da bude Bulmastif. Svojim izgledom i snagom, ova rasa pasa je neverovatna pojava. Nekada su se gajili za čuvanje imanja i stoke, zato i ne čudi što se smatraju najboljim psima za čuvanje doma i porodice.

U daljem tekstu pojasnićemo karakteristike Bulmastifa, negu i kako se kreće cena za štene.

Poreklo bulmastifa

Ovaj pas potiče iz Velike Britanije, a tamo su uzgajani za čuvanje imanja. Bulmastif je nastao ukršanjem dve vrste pasa, te je ova rasa mešavina engleskog mastifa i buldoga. Osim toga, Bulmastif često je bio korišćen kao čuvar među aristokratijom. Zbog svoje snage, odanosti i hrabrosti postao je popularan širom države.

Iako su se nekada ovi psi vezivali za čuvanje imanja i stoke, danas su popularani kućni ljubimci i to s razlogom.

Karakteristike i izgled bulmastifa

Bulmastif je pas velike građe. Odrasli mužjaci dosežu visinu od 63 do 70 cm, a ženke su nešto niže od 61 do 68 cm.
Mužjaci su teški između 54 i 77 kilograma , a od 45 do 59 kilograma.
Bulmastif ima snažno i mišićavo s ovećom glavom i kraćom njuškom. Dok su mu uši i rep visoko postavljene. Dlaka mu je gusta, kratka i ravna. Boja dlake može da varira, ali najčešće je tamnosmeđe, crvene i svetložute. Imaju i crnu masku na licu.

Karakter i narav bulmastifa

Bulmastif važi za veoma odanog i vernog psa. Izuzetno su povezani s porodicom i spremni da je zaštite svakog časa. Usled svog izgleda i građe, isprva deluju opasno, međutim, imaju veoma pitom karakter prema vlasnicima i deci.

S decom imaju poseban odnos, jer mogu da podnesu i nešto grublje dečje igre. U prisustvu stranca mogu biti nepoverljivi i uzdržani.

Temperament

Bulmastif je miran pas. Retko pokazuju znake uzbuđenja uzbuđuju i uglavnom su spokojni. Važe za veoma pametne pse, ali umeju da budu baš tvrdoglavi. Zato dresura može biti nešto komplikovanija.

Veoma je važno da vlasnici budu dosledni u pravilima i granicama, jer se pas može oteti kontroli i imati problema u ponašanju. Ovo je veoma važno za ljude koji nikada nisu imali psa. Ako se prepoznajte, Bulmastif nije pas za vas.

Ishrana Bulmastifa

Kao i kod svih rasa pasa, ishrana je ključna za pravilan rast i razvoj. Uvek birajte kvalitetnu hranu koja sadrži neophodne hranljive sastojke kako bi se održali energiju i telesna težinu psa.

Štenci imaju nešto drugačiju ishranu tokom rasta, potrebno im je znatno više hrane nego odraslim psima. S druge strane, za odraslog bulmastifa dovoljne su 2 porcije dnevno.

Ako imate bilo kakve nedoumice, samo se vodite uputstvima na poleđini pakovanja. Naravno, uvek se možete posavetovati i sa veterinarom.

Zdravlje i nega bulmastifa

Bulmastifi ne zahtevaju neku posebnu negu. Sasvim je dovoljno četkanje jednom tokom nedelje. Najvažnije je da obratite pažnju na nabore kod njuške i na koži, jer su to područja gde skuplja najviše vlage i prljavštine. Redovnim čišćenjem sprečićete iritaciju i infekcije.

Bulmastifi su zdravi psi, ali poput drugih rasa pasa imaju određene tegobe tokom života. Najčešće im se javlja displazija kukova, genetsko stanje i to dovodi do bolova i manje pokretljivosti.

Osim toga, ovi psi podložni su očnim oboljenjima, zato su važni redovni oftalmološki pregledi.

Bulmastif cena

Prosečna cena Bulmastifa kod nas je oko 250 evra. U mnogome zavisi od u zavisnosti od uzgoja, pedigrea i sličnih faktora. Najvažnije je da štene kupujete od provernih uzgajivačnica koje brinu o njima na pravi način. Obavezno uradite kompletan pregled psa prilikom kupovine, jer ćete tako biti sigurni da imate zdravog Bulmastifa.

Foto:Shutterstock