1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Jorkširski ...

Jorkširski terijer – karakteristike, nega i cena

Jorkširski terijer
Sadržaj teksta

Jorkširski terijer je rasa pasa koja osvaja svojim neodoljivim izgledom i veselim karakterom. Pripadaju manjoj grupi pasa, ali su veoma živanih i radoznali. Osim toga, izuzetno su pogodni za dresuru. Iako mali psi, veoma su hrabri i ne ustručavaju se da pokažu svoju zaštitničku stranu.

Danas ćemo pojasnite sve najvažnije aspekte ovog psa, od karakteristika i temperamenta, preko zdravlja i nego, pa sve do cene jorkširskog terijera.

Jorkširski terijer poreklo

Jorkširski terijer potiče iz Engleske. Ovi psi nastali su u 19. veku, kao posledica ukrštanja različitih vrsta terijera. Jorkširski terijeri su često korišćeni od strane rudara za uklanjanje štetočina i glodara u rudnicima. Zato su veoma cenjeni u svetu rudarstva.

Vremenom su bili sve popularniji, te su stekli ugleda kao neverovatni kućni ljubimci. Ujedno se smatraju jednom od najpopularnijih rasa pasa na svetu.

Izgled i karakteristike jorkširskog terijera

Ovi psi poznati su po prelepom izgledu. Njihova duga i svilenkasta dlaka je ono što ih izdvaja od drugih rasa. Dlaka može biti različitih boja, čime se dobija kontrast između tamnog leđnog dela i svetlijeg prednjeg dela.

Iako mali, njihovo telo je skladno. Iznenadićete se što imaju veoma mišićavo telo, bez obzira na njihovu veličinu. Tamne oči su još jedan segment koji ih čini neodoljivim. što ih čini snažnim uprkos njihovoj maloj veličini.

Dodatno, veličina jorkširskog terijera je između 15-23 cm, a kilaža između 1,5-3 kg.

Jorkširski terijer narav

Osim živahnosti, krasi ih izuzetna inteligencija i lako uče. Zato jednostavno izvode razne trikove i usvajaju nove veštine. Da biste to postigli, neophodno je da ih svakodnevno podstičete kroz igru i obuku.

Jorkširski terijer ima veoma snažnu vezu s vlasnikom. Veoma su odani, a često se posebno vezuju za jednu osobu u porodici. Zato su zaštitnički nastrojeni, te će neretko pokazati tu crtu u situacijama koje vide kao pretnju.

Fizička aktivnost – dresura jorkširskog terijera

Za njih je najvažnije da imaju redovnu šetnju. Nemojte se opterećivati nekakvim posebnim treninzima, šetnja je dovoljna. Pod tim se smatra da traje barem pola sata do sat.

Nemojte zaboraviti i mentalnu stimulaciju, zato je zgodno da pri sebi imate neke igračke za pse, a možete ih nagraditi za dobro vladanje.

Jorkširski terijer ishrana

Pravilna ishrana je suština za njihovu vitalnost i energiju. Najpre je neophodno da jedu kvalitetnu hranu koja sadrži dovoljno hranljivih materija za dnevne aktivnosti.

Što se tiče količine, nema potrebe za preterivanjem. Samo je važno da obroci budu redovni i uravnoteženi. Višak hrane može dovesti do gojaznosti, dok će manjak uticati na energiju i masu jorkširskog terijera.

Uvek neka imaju pristup svežoj vodi, naročito tokom leta i visokih temperatura.

Jorkširski terijer

Nega i održavanje jorkširskog terijera

Jorkširski terijer skloni je mršenju i zapetljavanju dlake, ako se ne četkaju redovno. Prosto, svakodnevno četkanje je neophodno.

Važna je i oralna higijena, jer ćete tako sprečiti pojavu kamenca i propadanje zuba. Redovni veterinarski pregledi su obavezni, jer ćete samo tako znati zdravstveno stanje vašeg psa.

Jorkširski terijer frizure

Ovi psi poznati su po svojoj prepoznatljivoj frizuri, koja je ujedno zaštitni znak. Najpoznatija frizura je sa dugčakom dlakom koja pada s vrha glave do repa, dok se dlake na licu neretko vezuju u punđe.

Zdravlje jorkširskog terijera

Poput svih rasa pasa na svetu, jorkširski terijer je takođe podložan zdravstvenim problemima. Glavni problem je patelarna luksacija, uobičajna za manje pse. U pitanju je iščašenje patelarne čašice iz zgloba kolena, a simptomi su otežano kretanje i hramljanje.

Takođe, jorkširski terijeri skloni su upali pankreasa koja je posledica loše ishrane i prekomeran unos masne hrane.

Ovo ne znači da će svaki jorkširski terijer imati ove probleme, ali važno je znati kakve zdravstvene probleme mogu da imaju.

Životni vek jorkširskog terijera

Jorkiširski terijeri imaju dug životni vek od 13-16 godina. Njihovi životni vek usko je povezana sa genetikom, fizičkim aktivnostima, ishranom i sl.

Jorkširski terijer cena

Cena jorkširskog terijera kod nas zavisi od kvaliteta štenaca, ugleda odgajivačnice, pedigrea i sl.

Prosečna cena je otprilike od 200-500 evra. Na cenu ovih pasa utiče njihova građa – što je manji, to je cena veća. Osim toga, brojni oglasi nude i patuljastog jorkširskog terijera, čija je cena od 700 evra i više.

Da li je jorkširski terijer pogodan za život u stanu?

Jorkširski terijer jeste pogodan za život u stanu, jer spada u manje rasa pasa. Osim toga, najveći problem kod kućnih ljubimaca je opadanje dlake. Međutim, joriškirski terijer ima svilenkastu dlaku koje ne opada, te su idealni psi za stan.

Foto:Shutterstock