1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Malinoa (Bel...

Malinoa (Belgijski ovčar) – narav, cena i karakteristike

malinoa
Sadržaj teksta

Malinoa spada među popularnije rase pasa na svetu. Ljudi ih obožavaju, jer inteligentni i odani porodici.

Poreklo

Malinoa je koja potiče iz Belgije. Razvila se u 19. veku i u srodstvu je sa belgijskim ovčarima. Ime je dobila po gradu Malinu. Sa početkom 20. veka stižu u SAD, a bili su u upotrebi i tokom Prvog svetskog rata. Danas imaju razne uloge, poput vojske, policije ili prilikom akcija spašavanja, takođe kao kućni ljubimci.

Malinoa – izgled i narav

Malinoa je rasa pasa srednje veličine, snažnog tela. Imaju kratku i ravnu dlaku koja je uglavnom smeđe, crne ili sive boje. Mužjaci su visoki od 61 i 66 cm, a ženke od 56 i do 61 cm. Što se tiče težine, mužjaci su teški 25 i 30 kg, a ženke 20 i 25 kg.

Belgijski ovčar malinoa ima dug i mišićav vrat, ravne noge, koje su mišićave i jake, a rep je srednje dužine i blago zakrivljen.

Malinoa se smatra inteligentnom rasom, ujedno energičnim i odanim psima. Za malinoe je važna dresura, jer samo tako ovaj belgijski pas može biti odličan kućni ljubimac. Za ovog belgijskog ovčara važna je fizička aktivnosti. Idealan za ljude koji imaju dvorišta.

Zdravlje malinoa

Kao i ostali psi, sklon je raznim zdravstvenim problemima, poput displazija kuka ili lakta, problemi s očima i ušima. Zato je važno da ga redovno vodite kod veterinara, a obavezno ovu rasa kupujte od proverenih uzgajivača.

Ishrana malinoa

Rase malinoa traže uravnoteženu ishranu, koja pruža neophodne hranjive namirnice za rast i razvoj, takođe zdravlje. Malinoa treba da se hrani proteinima i masnoćama, sastojcima koji im daju mišićnu masu i energiju za dnevne aktivnosti. Uvek se držite preporuče količine hrane.

Kada kupujete hranu za malinoa, obraite pažnju na deklaraciju i tražite hranu sa visokim procentom belančevina i masti, a niskim nivoom ugljenih hidrata.

malinoa

Malinoa dresura

Dresura malinoa zahteva posvećenost. Sa dresurom počnite dok je štene, jer je pas mlad, time lakše uči. Fokusirajte se osnovne, kao što su sedi, lezi i slično. Tim se uspostavlja poverenje između vlasnika i psa. Uvek nagradite lepo ponašanje poslasticom.

Budite dosledni prilikom dresure. Neka malinoa zna što se od njega očekuje i primenjujte ista pravila tokom dresure. Dresura je dug i naporan proces, zato budite strpljivi i ne očekujte rezultate preko noći.

Malinoa iskustva

Mnogi vlasnici istuči da je pas inteligentan i poslušan. Belgijski ovčar je priržen vlasniku i porodici. Međutim, malinoe nisu za svakoga. Ako niste aktivni, bolje nemojte da nabavaljte ovog psa. Postoje mnoge druge rase pasa, kao što je pomeranac ili maltezer koji ne traže previše aktivnosti. Malinoa se preporučuje, ali uz veliku posvećenost.

Cena malinoa

U SAD je cena malinoa od 1000 do 3000 dolara, dok je kod nas cena šteneta oko 400 evra.

Foto:Shutterstock