1. Početna
 2. /
 3. Rase pasa
 4. /
 5. Džek rasel ...

Džek rasel terijer – narav, cena i iskustva vlasnika

Džek rasel terijer
Sadržaj teksta

Džek rasel (Jack Russell) važi za vrsnog glumca među psima. U daljem tekstu osvrnućemo se na njihovo poreklo, karakter i savete prilikom kupovine.

Poreklo

Poreklo ove rase datira još iz 19. veka. Tada je Parson Džon Rasel, svešteniko i veliki ljubitelj pasa, želeo da stvori pasminu koja je savršena za lova na lisice.

U tome je i uspeo. Stvorio je psa za lov na lisice, a godinama je pasmina ukršata s drugima, te je nastala druga vrsta terijera – Parson Rasel terijer.

Ovi psi spadaju među omiljene kućne ljubimce širom sveta, ali i poseduju instinkt za lov koji ih je još krasi.

Džek Rasel terijer – karakteristike

Mali psi koji su teški između 5 i 7 kilograma, a visoki su oko 25-30 centimetara.

Telo im je čvrsto i snažno telo, a noge kratke. Uši su im u obliku slova V i padaju prema napred. Imaj sitne i okrugle oči, uglavnom su smeđe ili crne boje. Dlaka im je gusta i ravna. A boja po kojoj su poznati, često se meša s crnim, smeđim ili žutim oznakama.

Džek Rasel terijer – karakter i narav

Džek rasel je živahan i razigran pas. Važi za energičnog i odanog psa. Veoma su pametni i brzo uče nove stvari. Zato lako uče trikove i zadatke, međutim, Džek rasel ume da bude veoma tvrdoglav. To može dovesti do problema prilikom dresure i socijalizacije.

Iako druželjubivi, umeju da budu rezervisani prema nepoznatim psima. Odlikuje ih ih velika hrabrost, bez obzira što pripadaju grupi manjih pasa.

Ishrana pasmine

Zbog svoje energije, traže visokokvalitetnu hranu, bogatu hranljivim materijama kako bi nadomestili izgubljenu energiju i bili spremni za nove aktivnosti. Količina zavisi od starosti, veličine, nivoa aktivnosti i metabolizma. Štene džek rasela ima potrebu za većom količinom hrane.

Dovoljna su dva obroka tokom dana (ujutru i uveče). Redovan obrok održava telesnu težinu. Poznati su da veoma vole hranu, te ako izostane redovnost prilikom hranjenja, mogu se lako ugojiti.

Nega i održavanje psa

Nega uključuje aktivnosti koje vlasnike treba redovno da obavlja. Ne zahteva prečesto kupanje, osim ako nisu prljavi ili imaju neprijatan miris. Prilikom kupanja koristite šampone namenjene psima. Dovoljno je četkanje jednom nedeljno kako bi uklonili mrtvu dlaku. Dlaka ima nije sklona zapetljavanju, te nije neophodno svakodnevno četkanje.

Neka nokti psa budu uredni, jer to može uzrokovati probleme sa hodanjem. Džek Rasel terijeri su aktivni i treba im dovoljno fizičke aktivnosti, pa su šetnja, trčanje i igranje važni za džek rasela.

Zdravlje Džek Rasel terijera

Džek Rasel terijeri su zdravi i imaju životni vek od 13 do 16 godina. Kao i kod svih pasmina, postoje neki zdravstveni problemi. Evo koje su česte zdravstvene poteškoće:

 • gluvoća
 • katarakta
 • problemi sa srcem
 • epilepsija
 • bolesti očiju

Važno je redovno voditi psa na veterinarske preglede, vakcinacije i pratiti zdravstveno stanje. Ishrana, fizička aktivnost i adekvatna nega igraju ključnu ulogu u zdravlju ovog psa.

Džek rasel – cena i prodaja

Ako ste zainteresovani za kupovinu ovog psa, evo ključnih saveta za kupovinu.

 1. Pratite društvene mreže i onlajn oglase – često se objavljuju oglasi o kupovini i prodaji. Prilikom kupovine dobro proverite svaki aspekt oglasa, kao osobe ili odgajivačnice od kojih kupujete psa.
 2. Zatražite iskustva od ljudi koji imaju ovog psa – ako znate nekog ko već ima Džek Rasela može vam mnogo pomoći, u smislu proverenih podataka i mesta za kupovinu psa.
 3. Pre kupovine, obavezno proverite odgajivačnicu – obratite pažnju na reputaciju, kako vode računa o psima i iskustva osoba koji su imale saradnju s njima.

Prosečna cena Džek rasela u Srbiji je od 100-300e i naviše. Cene variraju od porekla, pedigrea, reputacije odgajivačnice i sličnih faktora.