1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Jazavičar &...

Jazavičar – narav, cena i iskustva vlasnika

jazavicar
Sadržaj teksta

Jazavičar spada u grupu najpopularnijih rasa pasa. Zbog svog karaktera i odanosti, idealan je kućni ljubimac za mnoge porodice, bez obzira da li žive u stanu ili kući.

Poreklo jazavičara

Ova pasmine potiču iz Nemačke. Oduvek popularni među lovcima zbog sposobnosti da prate miris.

Jazavičar izgled

Jazavičar je mali pas, težak do 9kg. Razlikuje ih dužina dlake, te razlikujemo 3 vrste jazavičara – kratkodlakog jazavičara, dugodlakog i oštrodlakog. Imaju tanku njušku i osetljiv njuh. Iako mali, imaju mišićavo telo, te su veoma brzi i spretni.

Vrste jazavičara

Kao što smo pomenuli, postoje 3 vrste jazavičara.

Kratkodlaki jazavičar

Kratka, sjajna i gusta dlaka duž celog tela. Mogu biti dvobojni i jednobojni. Dvobojni kratkodlaki jazavičari uglavnom su braon ili crni, uz koju žutu ili riđu oznaku. Dok su Jednobojni žuti ili crveni, sa crnim nijansama.

Dugodlaki jazavičar

Ovi psi imaju sjajnu i ravnu dlaku. Njihove boje su identične kao kod kratkodlakih jazavičara. Imaju i podlaku.

Oštrodlaki jazavičari

Oštrodlaki jazavičar ima gustu i oštru dlaka duž celog tela. Samo na ušima, njušci i obrvama dlaka se razlikuje.

Jazavičar karakter

Veoma su pitomi psi, ali zaštitnički nastrojeni. Energični, brzi i spretni. Obožavaju vlasnika i uživaju u igri sa decom. Rezervisani su prema neznancima, ali nisu agresivni.

jazavicar pas

Jazavičar ishrana

Skloni su gojaznosti, te ishrana mora da bude uravnotežena. Jazavičari se hrane suvom hranom, namenjenom za omanje pse. Oveća količine može dovesti do problema sa težinom.

Zdravlje

Životni vek jazavičara je od 12 do 16 godina. Poput drugih rasa, skloni su oboljenjima, najčešće sa kičmom. Može doći do displazije kukova, luksacije patele i drugih problema sa koštanim sistemom.

Imaju poteškoća sa zubima i očima koji se neretko dešavaju. Najčešće je to katarakta, progresivna atrofija i čak gubitak vida. Važno je da ih redovno vodite kod veterinara.

Kušingov sindrom takođe se javlja kod ove rase. Bolest nadbubrežne žlezde, koja dovodi do problema poput opadanja dlake, slabih mišićia i infekcije mokraćnog kanala.

Nega

Ovi lovački psi nisu zahtevni psi. Posebno važi za kratkodlakog jazavičara, dovoljno je povremeno četkanje. Kod dugodlakih je potrebno češće, isto važi i za negu kože. Linjaju se tokom proleća i na jesen.

Njihova energija i temperament traže redovne šetnje, barem 30 minuta. patuljasti jazavičar ne voli previsoku, a ni nisku temperaturu. Zato ćete zimi morati da ga obučete u odelce.

Jazavičar dresura

Jazavičari su inteligentni i lovački pas. Zato je dresura baš ključna, jer umeju biti tvrdoglavi. S dresurom počnite još dok je štene. Jedini način da ovi psi budu poslušni. Njihova negativna ponašanja uglavnom su posledica dosade i usamljenosti. Dresura nije laka, važno je imati autoritet, jer kasnije može doći do poteškoća.

Jazavičar cena

Cena se razlikuje, te štene jazavičara košta od par stotina od nekoliko hiljada evra. Kod nas se štene može naći od 50 do 550 evra. Preporuka je da, ako kupujete jazavičara, uvek činite u proverenoj uzgajivičanici.

Jazavičar iskustva vlasnika

Iskustva kazuju da su jazavičari društveni, divni, poslušni i zabavni. Odani su vlasnicima i traže pažnju. Jazavičari su fenomenalni kućni ljubimci i za decu. Predivna rasa pasa ako tražite veselog kućnog ljubimca.

Foto:Shutterstock