1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Nemačka dog...

Nemačka doga – karakteristike, zdravlje i cena

Nemačka doga
Sadržaj teksta

Nemačka doga spada među najveće rase pasa na svetu. Ovi su ljubazni, blagi i odani suputnici. Danas ćemo istraži svaki aspekt ove divne pasmine, od njenog porekla do iskustava vlasnika. Ako razmišljate o tome da Nemačku dogu učinite delom svoje porodice, ovaj tekst će vam pomoći da bolje razumete šta to znači.

 

Poreklo

Nemačka doga ima bogatu i zanimljivu istoriju. Iako se smatra nemačkom pasminom, njeni koreni sežu do drevnih vremena. Tokom istorije, koristili su se za lov na divlje svinje i kao čuvari. Njihova elegancija i dostojanstvo privukli su pažnju evropskih plemića, gde su postali popularni kao simbol statusa.

Karakteristike

Nemačka doga je poznata po svojoj veličini; odrasli mužjak može dostići visinu od 76 do 86 centimetara i težiti između 54 i 90 kilograma. Imaju široka ramena, snažne noge i dugačak rep. Njihovo krzno može biti različitih boja, uključujući plavo, crno, tigrasto i harlekin. Uprkos svojoj veličini, oni su iznenađujuće graciozni i elegantni u svojim pokretima.

Ishrana

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje ove rase. Zbog svoje veličine, oni zahtevaju hranu visokog kvaliteta s dovoljno proteina za održavanje mišićne mase. Bitno je paziti na količinu hrane i ne preterivati, jer su skloni gojaznosti. Takođe je važno hraniti ih dva puta dnevno umesto jednom, kako bi se smanjio rizik od torzije želuca, koja može biti opasna.

nemacka doga

Zdravlje i nega

Nemačka doga je generalno zdrav pas, ali kao i svaka velika pasmina, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neki od najčešćih problema uključuju displaziju kuka, srčane probleme i torziju želuca. Redovni veterinarski pregledi su važni. Kada je reč o nezi, Nemačka doga je laka za održavanje. Njihova kratka dlaka zahteva samo povremeno četkanje.

Karakter i temperament

Iako velika, ova pasmina je nežna. Oni su ljubazni, blagi i vrlo odani svojim vlasnicima. Dobro se slažu sa decom i drugim životinjama, iako je važno da se socijalizacija započne od malih nogu. Nemačke doge su inteligentni psi koji vole da ugađaju svojim vlasnicima, što ih čini relativno lakim za dresuru. Njihov miran temperament čini ih izvrsnim saputnicima u kući, iako treba imati na umu njihovu veličinu i snagu.

Iskustva vlasnika

Vlasnici često govore o svojim psima kao o divovima sa velikim srcima. Oni se dive njihovoj vernosti, inteligenciji i sposobnosti da budu divni porodični ljubimci. Zahtevaju dosta prostora zbog svoje veličine, pa su bolje prilagođene kućama sa dvorištem nego stanovima. Vlasnici takođe naglašavaju potrebu za redovnom vežbom, kako bi se psi održali zdravim i srećnim.

Cena

Cena šteneta može se kretati od 200 do 500 evra, u zavisnosti od uzgajivača, pedigrea i boje krzna. Osim inicijalne cene, potencijalni vlasnici treba da budu svesni troškova hrane, veterinarskih pregleda, vakcinacija i opreme. Nemačke doge mogu biti skupi ljubimci, ali mnogi vlasnici smatraju da je iskustvo života sa ovom pasminom neprocenjivo.

Nemačka doga je istinski posebna pasmina, koja kombinuje veličinu i snagu sa nežnošću i odanošću. Njihova velika srca čine ih idealnim porodičnim ljubimcima, sposobnim da donesu mnogo radosti i ljubavi u vaš dom. Ako ste spremni za obaveze koje dolaze sa velikim psom, Nemačka doga bi mogla biti savršeni izbor za vas.

Foto:Shutterstock