1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Labrador ...

Labrador – zdravlje, temperament i cena

Labrador
Sadržaj teksta

Labrador nije samo kućni ljubimci; to je srdačan saputnik. Ako razmišljate da nabavite labrador retrivera, onda je ovaj tekst za vas. Stoga, hajde da otkrijemo zašto je labrador osvojio srca miliona ljudi.

Poreklo

Priča o labradoru retriveru je jednako fascinantna kao i sama pasmina. Ova rasa pasa zapravo potiče iz Njufaundlenda u Kanadi. U 19. veku, bili su poznati kao psi koji pomažu ribarima. Njihova izvrsna sposobnost plivanja i vredna narav privukla je pažnju engleskih plemića koji su posetili Kanadu, što je dovelo do njihovog uvoza u Englesku. Ovde su bili prefinjeni i standardizovani u pasminu koju danas obožavamo.

Karakteristike labradora

Labradori su vrhunac kaninske lepote i gracioznosti, poznati po sjajnom krznu koje dolazi u tri predivne boje: čokoladnoj, crnoj i žutoj. Teški između 25 i 36 kilograma, ovi psi srednje veličine, energični i vole igru. Ono što ih izdvaja je njihov debeli, vodootporni dvostruki sloj dlake i rep koji služi kao moćno kormilo u vodi. Labrador retriver je ljubazan, široke glave i snažne vilice koje su nasledili od predaka, ali je njihova prijateljska narav ono što zaista osvaja srca.

Ishrana

Kada je reč o ishrani, labrador retiriver zahteva kvalitet i balans. Labradori su poznati po svom velikom apetitu, što znači da mogu biti skloni gojaznosti ako se ne kontrolišu. Ishrana bogata proteinima je idealna za održavanje njihove mišićave građe i nivoa energije. Starost, nivo aktivnosti i zdravstveno stanje trebaju diktirati njihovu ishranu. Štenci zahtevaju više kalorija i hranljivih materija za rast, dok odrasli psi traže balansiranu ishranu za održavanje zdravlja. Uvek moraju da imaju svežu vodu, a poslastice su sjajne, ali ključ je umerenost.

labrador

Zdravlje i nega

Labradori su generalno zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Displazija kukova i laktova, srčane bolesti i nasledne očne bolesti su neke od poteškoća. Redovne posete veterinaru su ključne za rano otkrivanje i lečenje. Labradore takođe karakteriše debelo krzno koje se linja, posebno tokom sezonskih promena. Redovno četkanje, recimo dva puta nedeljno, održava njihovo krzno zdravim i smanjuje linjanje. Vežbanje je vitalno za labradore; oni cvetaju na fizičkoj aktivnosti, bilo da je to igra hvatanje loptice, plivanje ili brza šetnja.

Karakter i temperament

Ako postoji jedna stvar koja definiše labradore, to je njihov izvanredan temperament. Labradori su poznati po svojoj prijateljskoj, otvorenoj i energičnoj prirodi. Njihova ljubazna narav čini ih odličnim kućnim ljubimcima i divnim saputnicima za decu. Takođe su inteligentni i željni da udovolje, što čini trening zadovoljstvom, a ne mukom. Međutim, njihova društvena priroda znači da ne vole da budu sami dugo vremena. Idealni dan uključuje puno igre, interakcije i, naravno, malo vremena za maženje.

Iskustva vlasnika

Pitajte bilo kog vlasnika i reći će vam da život s uz ovu rasu pasa je pun radosti, smeha i beskrajne ljubavi. Vlasnici često dele priče o njihovim nestašlucima, nepokolebljivoj lojalnosti i neverovatnoj intuiciji. Ovi psi imaju dar da osete emocije, često pružajući utehu bez potrebe da se to traži. Takođe su sjajni saputnici u avanturama, uvek spremni za planinarenje ili dan na plaži. Veza između labradora i njihovog vlasnika je duboka i puna uzajamnog poštovanja i naklonosti.

Cena labradora

Cena šteneta labradora može se značajno razlikovati, zavisno od faktora kao što su reputacija uzgajivača, lokacija i rodoslov. Generalno, možete očekivati da platite od 200 do 450 evra za dobro odgajanog štene labradora. Važno je uzeti u obzir dodatne troškove kao što su vakcinacije, sterilizacija/kastracija, hrana, potrepštine i potencijalna zdravstvena nega. Ne zaboravite, usvajanje labradora iz skloništa ili azila je divna opcija, često manje skupa i jednako dobra.

Labradori su više od običnih kućnih ljubimaca; oni su lojalni prijatelji, saputnici i nezamenljivi članovi porodice. Bilo da se mazite kod kuće ili jednostavno uživate u mirnoj šetnji, ljubav i društvo labradora su neuporedivi. Ako ste spremni za život pun ljubavi i avanture, labrador bi mogao biti savršen kućni ljubimac.

Foto:Shutterstock