1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Rotvajler &#...

Rotvajler – cena i sve što treba da znate o rotvajlerima

rotvajler
Sadržaj teksta

Rotvajler je rasa pasa koju mnogi smatraju opasnom i da nije pogodan kao kućni ljubimac. Međutim, to je pas koji je odan i veran. Uz to je veoma zaštitnički nastrojen. Kao i kod svake rase pasa, nepohodna je pravilna desura i socijalizacija.

Poreklo rotvajlera

Rotvajler se povezuje sa Nemačkom, dok postoje tvrdnje da njegovo poreklo ide čak do doba Rimljana. Nekada su se koristili za čuvanje stoke, jer su veoma inteligentni. Svoju popularnost stekli su tokom Drugog svetskog rata, jer su tada pokazali svoju poslušnost i hrabrost.

Izgled i karakteristike rotvajlera

Rotvajleri su veliki i krupni psi. Mužijak rotvajlera može biti težak oko 60 kg, a visine 68 cm. Ženke su visoke 63 cm, a teške do 48 kg. Imaju srednju glavu i široku njušku i snažno telo.

Crni rotvajler

Najčešći primerak ove rase pasa sa smeđim delovima na šapama i grudima.

Zlatni rotvajler

Malo poznata vrsta rotvajlera, čak mnogi i ne znaju da postoji. Upravo zato nije priznata od strane Međunarodne kinološke organizacije.

Narav rotvajlera

Rotvajleri su zaštitnički nastrojeni prema porodici, a umeju biti nepoverljivi prema strancima. Veoma su samouvereni i ne greše u proceni situacije. Rotvajler ima dobru narav, s tim što to najviše zavisi od samog vlasnika i da li je pas socijalizovan.

Kao i kada su u pitanju malinoa ili doberman.

rotvajler

Zdravlje i nega rotvajlera

Njihov najveći problem je displazija kukova, kao i kod drugih velikih pasa. Osim toga, podložni su kanceru i srčanim poteškoćama. Ovo ne znači da če svaki rotvajler imati neku od bolesti. Važno je da ih vodite na redovan veterinarski pregled i sve će biti u redu.

Rotvajler je jedna od rasa koja ne zahteva prečestu negu. Nega i održavanje uključuju povremeno četkanje i posete veterinaru.

Da li je rotvajler dobar za decu?

Odnos rotvajlera i porodice sa decom je u suštini divan. S tim što treba napomenuti određene stvari. Kako dece nemaju osećaj u odnosu prema ljubimcima, veoma je važno da ih na vreme upoznate sa rotvajlerom dok je još štene. Isto važi obratno. Rotvajlere ćete najbolje socijalizovati i upoznati s decom dok su štenci.

Cena rotvajlera

Štenci rotvajlera se mogu naći na raznim sajtovima, a prilikom kupovine, najvažnije je da se uverite u verodostojnost uzgajivačnice, njenog porekla i sličnih faktora. Za štene rotvajlera, cene se kreću od 100 do 500 evra

Dakle, o rotvajlerima vladaju svakakva mišljenja, ali istina je da su ovi psi pogodni za život sa porodicom i decom.

Foto: Pexels.com i shutterstock.com