1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Tibetanski m...

Tibetanski mastif – najskuplji pas na svetu i rasa koja nije za svakoga

Tibetski mastif
Sadržaj teksta

Tibetski mastif jedan je od najskupljih pasa na svetu. Veoma je zaštitnički nastrojen i odan vlasniku, međutim, ako razmišljate da nabavite štene ovog pasa, dobro razmislite. Ova rasa nije za svakoga. U daljem tekstu ćemo objasniti sve što treba da znate u vezi sa tibetanskim mastifom.

Poreklo i istorija tibetanskog mastifa

I samo ime na govori da ova pasmina potiče sa područja Tibeta. Zauzima posebno mesto u njihovoj kulturi. Nekada je služio za zaštitu ovaca i manastira. Tibetanski mastif je zbog svoje hrabrosti i neustrašivosti smatran svetim psom. Ova pasmina vezuje se za drevni period Tibeta, zbog čega je poreklo misterija. Zato se smatra jednom od najstarijih rasa pasa.

Tibetanski mastif – izgled i karakteristike

Tibetanski mastif spada među najveće pse na svetu. Mužjaci mogu biti visoki od 66 do 76 cm, a ženke od 61 do 71 cm.

Mužjaci mogu dostići težinu i do 73 kg, a ženke do 54 kg.

Imaju široku i veliku glavu, a krzno im je gusto i dugačko s bogatom poddlakom. Njihova boja dlake može da varira od crne i smeđe, preko crveno, pa sve do zlatne i sive.

Narav

Neverovatno su privrženi porodici, te su spremni na sve kako bi zaštitili vlasnika. Umeju da budu nepoverljivi prema nepoznatim osobama i drugim psima, jer im je glavna uloga da budu čuvari. Zato je od malena važna pravilna dresura i socijalizacija. U suštini, tibetanski mastif je miran pas, ako se pravilno dresira.

Ishrana tibetanskog mastifa

Kako spada u grupu velikih pasa, njegova ishrana mora biti bogata proteinima i drugim hranljivim sastojcima. Veoma je važno da hrana bude kvalitetna kako bi nadomestila energiju koju utroše tokom dana. Ishrana se razlikuje od starosti, te se prilagođava njihovom uzrastu.

Zdravlje

Poznato je da sve rase pasa na svetu imaju određene zdravstvene probleme. Isto važi i kada je u pitanju tibetski mastif.

Najčešći problem je displazija kukova. Osim toga, često imaju problem sa kataraktom i srcem. Imajte na umu da se pomenute poteškoće ne moraju javiti kod svake rase.

Nega

Kada je u pitanju nega, najviše pažnje treba da obratite na njhovu dlaku. Neophodno je redovno četkanje kako biste sprečili zapteljavanje i pojavu čvorića. Redovni veterinarski pregledi su važni i time ćete uvek znati u kakvom je zdravstvenom stanju vaš ljubimac.

Cena

Cena ove pasmine zavisi od više faktora, ali na nju najviše utiče činjenica da je tibetanski mastif retka pasmina. Na našim prostorima, cena ide od 1500 evra i više. Osim toga, vrsta znatno utiče na cenu.

Recimo, u 2014. godini je štene zlatnog tibetanskog mastifa prodato je za približno 2 miliona dolara! Zlatni tibetanski mastif je simbol prestiža i statusa u Aziji.

Na cenu utiču i trškovi uzgoja koji su veoma veliki.

Dakle, tibetanski mastifi su veoma poželjni kućni ljubimci, ali samo za iskusne vlasnike i osobe koje imaju mogućnosti da ih priušte. Sada je jasnije zašto mnogi tvrde da je ovo najskuplji pas na svetu.

Vlasnici istuču pozitivna iskustva s ovim psom, ali uz ozbiljnu socijalizaciju.

Foto:Shutterstock