1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Zlatni retri...

Zlatni retriver – cena, narav i iskustva vlasnika

zlatni retriver
Sadržaj teksta

Ako tražite pravog porodničnog psa, onda je zlatni retriver pun pogodak!

Zlatni retriver je savršen kućni ljubimac za porodice sa decom. Njegova dobroćudna narav čini ga idealnim izborom za kućnog ljubimca. U daljem tekstu nalazi sve što treba da znate kada su u pitanju zlatni retriveri.

Poreklo i istorija zlatnog retrivera

Poreklo zlatnog retrivera je vezano za 19. vek i Škotsku.

Plod su pažljivog uzgoja i selekcije. Tadašnjim lordovima bila je potrebna pasmina za lov, te je pažljivim ukrštanjem različitih rasa pasa nastao zlatni retriver. Tokom 1925. godine, ova rasa je priznata kao zasebna.

Narav i temperament zlatnih retrivera

Narav je ono što ove rase čini neodoljivim. Veoma su ljubazni i prijateljski nastrojeni, te se smatraju idealnim za decu. Vole da su u blizini ljudi i veoma su strpljivi u igri sa decom. Osim toga, nemaju problem sa drugim ljudima i psima.

Zlatni retriveri su energični, te su im neophodne šetnje i igra. Ne vole da budu sami, zato neka vas ne iznenadi doza anksioznosti ako duži period provedu sami kod kuće. Zlatni retriveri se lako dresiraju i s tim nećete imati nikakvih problema.

Ishrana zlatnog retrivera

Za zlatne retrivera je najvažnije da ishrana bude uravnotežena. Hrana treba da bude kvalitetna i bogata proteinima.

Dovoljna su im dva obrok dnevno, a količina zavisi od uzrasta. Nije isto da li su u pitanju štenci ili odrastao pas. Štenci zlatnog retrivera dobijaju više hrane na početku, ali im se vremenom obroci smanjuju.

Preporuka je da se posavetujte sa veterinarom.

Nega zlatnog retrivera

Dlaka zlatnog retrivera je ključna prilikom nege. Imaju svilenkastu i zlatnu dlaka kojoj je neophodno redovno četkanje.

Kupajte ih po potrebi, ne morate često, jer to može da utiče na njihovu kožu. Obratite pažnju na šape, kod štenaca zlatnog retrivera važno je da im pravilno skraćujete nokte. Osim toga, redovan odlazak kod veterinara se podrazumeva.

zlatni retriver

Zdravlje zlatnog retrivera

Kada su zlatni retriveri u pitanju, očni problemi i displazija kuka su najčešći problemi. Podložni su raku i srčanim problemima, ali to ne znači da će ih svaki pas dobiti. Zato je važno da idete kod veterinara da biste pravovremeno reagovali.

Cena zlatnog retrivera

Zlatni retriver ne spada u grupu veoma skupih pasa, kao što je recimo tibetanski mastif. Njihova cena zavisi do porekla i uzgajivačnice. Kod nas se štene zlatnog retrivera može naći do 450-500 evra putem oglasa.

Iskustva vlasnika

Zlatni retriver je inteligentna rasa pasa i ako tražite psa kao svog ljubimca, onda retriver treba biti prvi izbor. Iskustva vlasnika govore da je dresura laka, takođe učenje komandi. Zlatni retriver je pun ljubavi i pažnje prema članovima porodice, te je pravi porodičan pas.

Foto:Shutterstock