1. Početna
  2. /
  3. Rase pasa
  4. /
  5. Francuski bu...

Francuski buldog – karakteristike, zdravlje i cena

Francuski buldog
Sadržaj teksta

Francuski buldog spada među najpopularnije rase pasa. Njegova narav čini ga savršenim za porodice sa decom. Originalno ime rase je Bouledogue Francais. U daljem tekstu saznaćete sve što treba u vezi sa francuskim buldozima. Preko ishrane i nege, do cene i iskustva vlasnika.

Francuski buldog – istorija i poreklo

Potomak je molosa. Ova rasa je stvorena ukrštanjem sa engleskim buldogom koji su došli u Francusku sredinom 19. veka. Dame u Francuskoj bile su posebno oduševljene francuskim buldozima, i time doprinele njegovoj popularnosti među aristokratijom.

Francuski buldog – karakteristike

Iako mala rasa, francuski buldog je snažan. Ima glavu kvadratnog oblika i zaobljeno čelo. Snažnu vilicu s donjom ispred gornje. Deblje i malko mlitave usne. Oči francuskog buldoga su daleko od nosa i ušiju. Njegov uši su poznate, jer podsećaju na šišmiša, dok im je koža tanja.

Mužjaka francuskog buldoga je visok do 35cm, a ženka 32cm. Mužjaka može biti težak od 8 do 14 kilograma, a ženka od 8 do 12 kg.

Francuski buldozi imaju valjkaste grudi. Ravne prednje noge s mišićavim podlakticama. Šape su male, nokti kratki, a jastučići deblji.

Zadnje noge su duže od prednjih. Rep im je kratak i debeo u korenu.

Prema strogim pravilima, francuski buldog sa svetlim očima nije primerak ove rase pasa. Imaju sjajnu kratku dlaku, te to pokreće nedoumice.

Crni francuski buldog se ne priznaje od strane kinoloških saveza u svetu, jer se ne može dobiti prirodnim putem. Pojava crnog francuskog buldoga dešava se veštačkim putem, zbog zarade.

Postoji još primeraka koji nisu priznati. Najpoznatije su merle, blue fawn i lilac tan.

Francuski buldog je idealan za stan. Žele da su u centru pažnje. Vole da se nalaze u društvu, a kada im nešto nije po volji, jasno će pokazati. Francuski buldozi su odana rasa psa, a posebno uživaju u odmaranju. Ne laju mnogo, ali nikada bez razloga.

Obožavaju igru, a pojedini postupci dovešće vas do smeha. Izuzetno je važno pravilno dresiranje, pošto mogu biti neposlušni kasnije.

Francuski buldog – ishrana

Francuski buldog jede nekoliko manjih obroka u toku dana. Brzo se goji, zato obratite pažnju na količinu.
Poseduju brz metabolizam, zato se njihova ishrana bazira na proteinima i masti.

Proteini su važni zbog namirnica životinjskog porekla, a masti radi energije. S druge strane, omega masne kiseline su dobre krzno i kožu.

Prosečno im se daje 1-1,5 šolja granula dnevno za 2 obroka.

Odrasli francuski buldog unosi barem 18% proteina i 5% masti na dnevno. Ako niste sigurni za vrstu hrane, postoje saveti kako da odaberete kvalitetne granule.

Nega i zdravlje francuskih buldoga

Francuski buldog nije zahtevan. Dovoljno je četkanje 2 puta sedmično. Vodite računa o naboranoj koži, tu se nakupljaju prljavštine i bakterija. Redovno proveravajte usnu duplju, noš, usi i ostale delove tela.

Skloni su očnim oboljenjima, zato posebno vodite računa o njima.

Kupaju se otprilike pet puta godišnje. Ako preterujete, možete da utičite na prirodna ulja njegove kože.

francuski budlog na kaucu

Francuski buldog ne traži mnogo šetnje, čak i nije neki ljubitelj. Dovoljno je 20-ak minuta dnevno. Ako imate potrebe za dužom šetnjom, svakako to radite.

Francuski buldozi žive između 10 i 12 godina. Podložni su različitim naslednim bolestima. Dobro se raspitajte prilikom kupovine.

Najčešća oboljenja su: displazija kuka, brahicefalični sindrom, „patellar“ iščašenje,Von Vilebrandova bolest, intervertebralna bolest diska, pukotina nepca i hemivertebrae.

Francuski buldog – iskustva

Dosadašnja iskustva vlasnika francuskih buldoga pokazuju da nema negativnih mišljenja. Vlasnici su oduševljeni njima, jer su neverovatno druželjubivi. Zato i važe za najpopularniju rasu i odličan su izbor za kućnog ljubimca.

Cena francuskog buldoga

Cena zavisi da li kupujete od vlasnika ili uzgajivačnice. Starost i vakcinacija doprinose iznosu. Cena francuskog buldoga može da se kreće od 200 do 1000 evra.

Francuski buldog je pristupačniji psi od nekih drugih rasa, kao što je pomeranac. I sami ćete uvideti da postoji mnoštvo oglasa za francuskog buldoga, što govori o njihovoj popularnosti.

Foto:Shutterstock